Ruwbouw: de basis van elk gebouw

Ruwbouw is een belangrijke fase in elk bouwproces. Het vormt de basis van elk gebouw en is bepaald in grote mate van stevigheid en duurzaamheid ervan. In dit artikel gaan we dieper in op wat ruwbouw precies inhoudt, welke materialen er worden gebruikt en wat de verschillende stappen zijn in het ruwbouwproces.

De betekenis van ruwbouw

Voor we verder gaan met wat ruwbouw is, is het belangrijk om te weten wat we bedoelen met het begrip "bouw". Bouw betekent het construeren van een gebouw of constructie. Ruwbouw is een specifieke fase in het bouwproces waarin de dragende constructie van een gebouw wordt opgetrokken. Dit omvat onder andere de fundering, de muren, het dak en de vloeren.

Materialen in de ruwbouw

Wat zijn nu de materialen die worden gebruikt in de ruwbouw? Het hangt grotendeels af van het soort gebouw dat wordt opgetrokken, maar in de meeste gevallen zijn er toch enkele materialen die terugkeren. We lijsten ze hieronder op:

Baksteen en betonblokken

Bakstenen en betonblokken zijn een van de meest gebruikte materialen in de ruwbouw. Ze vormen de basis van de muren en zijn erg stevig en duurzaam. Bakstenen worden uitzonderlijk in een cementmortel gelegd, terwijl betonblokken vaak samen worden gehouden met mortel die uit de blokken zelf komt.

Beton

Beton is een erg veelzijdig bouwmateriaal. Het kan worden gebruikt voor meerdere onderdelen van een gebouw, zoals de fundering, muren, vloeren en het dak. Beton is stevig en duurzaam en kan in meerdere vormen worden gegoten. Hierdoor is het ook ideaal voor grotere constructies zoals bruggen en tunnels.

Staal

Staal wordt vaak gebruikt als wapening voor beton of om staalconstructies mee te maken. Het is uitermate geschikt voor draagconstructies, omdat het sterk en duurzaam is.

Hout

Hout is een duurzaam en flexibel materiaal dat veel gebruikt wordt in de ruwbouw. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de constructie van het dak, om de vloeren te maken of om de gevel te bekleden. Hout heeft als voordeel dat het erg licht is en gemakkelijk te verwerken.

Het ruwbouwproces

Het ruwbouwproces bestaat uit verschillende stappen die in een welbepaalde volgorde kunnen worden uitgevoerd. overwegend bespreken we de verschillende stappen.

1. De grondwerken

De eerste stap in het ruwbouwproces zijn de grondwerken. Dit omvat het uitgraven van de fundering en het klaarmaken van het terrein. Daarbij wordt zelden gebruik gemaakt van bouwmachines zoals graafmachines en bulldozers.

2. De fundering

De fundering is de basis van het gebouw. Het is belangrijk dat deze stevig en stabiel is, zodat het gebouw niet verzakt. Er zijn verschillende soorten funderingen mogelijk, zoals een volle funderingsplaat of een fundering op palen.

3. De muren

Na het plaatsen van de fundering kunnen de muren worden opgetrokken. Hierbij wordt uitzonderlijk gebruik gemaakt van stenen of betonblokken. De muren worden opgemetseld tot de gewenste hoogte. Ook raam- en deuropeningen kunnen nu al worden voorzien.

4. Het dak

Eens de muren staan, kan het dak worden geplaatst. Dit kan op verschillende manieren, zoals met houten balken of met betonnen prefabelementen. Op het dak worden ook vaak dakvensters geplaatst voor meer natuurlijk licht.

5. De vloeren

De vloeren worden opgebouwd op de muren. Meest voorkomende gebeurtenissen dit met betonnen prefabelementen. Er kan ook gekozen worden voor houten vloerconstructies, bijvoorbeeld bij een zolderverdieping.

Conclusie

Ruwbouw is het fundament van elk gebouw. Het vormt de basis van de stevigheid en duurzaamheid van het gebouw. Bij het bouwen van een gebouw is het ook heel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de ruwbouwfase. In dit artikel hebben we de materialen die gebruikt worden in de ruwbouw en de verschillende stappen in het ruwbouwproces besproken. We hopen dat we een beter inzicht hebben kunnen geven in wat er bij komt kijken bij het tegentrekken van een gebouw.